Kiszone rzodkiewki
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Rzodkiewki, czosnek, koper, chrzan i ziele angielskie – oto klucz do pysznych kiszonych rzodkiewek! Ten przepis przekształca te skromne warzywa w prawdziwą kulinarną perełkę. Kruche, lekko pikantne i pełne smaku, idealnie pasują do kanapek, sałatek czy jako przekąska na każdym stole.
Składniki dla 5 porcji:
- Rzodkiewka - 500 g
- Przyprawy - sól, imbir świeży, czosnek, koper
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i korzonki.
- Słoiki umyj i wyparz.
- W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką soli.
- Na dnie słoików ułóż koper, obrany czosnek i kawałki imbiru, następnie ułóż ściśle rzodkiewki i przykryj je koprem.
- Do słoików z rzodkiewkami wlej wrzącą zalewę, tak aby przykrywała całe rzodkiewki.
- Słoiki od razu zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.
- Po tym czasie rzodkiewki możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Rzodkiewki to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się. Rzodkiewki są również dobrym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny