Kiszone grzyby
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Świeże leśne grzyby, pokrojona cebula i odrobina cukru to główne składniki kiszonych grzybów. Prosty przepis, w którym naturalny smak grzybów idealnie wchodzi w tandemie z cebulą, a cukier dodaje subtelnej słodyczy. Taka kombinacja składników sprawia, że kiszone grzyby stają się niezwykle aromatycznym i smacznym dodatkiem na stole.
Składniki dla 10 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 1000 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Cukier - 100 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoik 1,2 l, gliniane naczynie
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie umyj, oddziel kapelusze od nóżek.
- Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Umieść grzyby i obgotuj osobno kapelusze, a osobno nóżki grzybów, powinno to trwać około 5 minut.
- Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra. Na dno garnka glinianego lub słoika wyłóż trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóż warstwę grzybów posyp solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli.
- Zagotuj w garnku szklankę wody z cukrem i zalej grzyby. Pamiętaj aby kapelusze kisić osobno a nóżki osobno.
- Znajdź talerzyk którym obciążysz kiszonkę i na wierz talerza połóż duży czysty kamień.
- Garnek lub słoik z grzybami odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie, po tym czasie możesz przełożyć je do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.
Komentarz dietetyka
Kiszonki są bardzo zdrowe. Zawierają cenne bakterie probiotyczne. Kiszonki przygotowywane w domu są bardzo zdrowe i szybkie po zrobienia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny