Kiszone buraki

Opublikowano: 12.04.2022 r.
Buraki, czosnek i chrzan – oto klucz do pysznych kiszonych buraków! Ten przepis to czysta magia smaku, której podstawą są dobrze ugotowane buraki. Chociaż nie zdradzamy wszystkich składników, to właśnie te trzy dodają charakterystycznej głębi i aromatu. Idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 1 porcji:
- Buraki gotowane - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Buraki gotowane kroimy na mniejsze części. Jeśli kupimy buraki surowe, to na początku powinniśmy ugotować je do miękkości, a następnie obrać i pokroić.
- Kawałki warzywa wkładamy do słoika. Dodajemy również czosnek, pieprz czarny, sól i liść laurowy.
- Całość zalewamy wodą powyżej poziomu buraków. Słoik szczelnie zamykamy.
- Odstawiamy go w miejsce o temperaturze pokojowe na kilka dni — na górze powinna zebrać się piana.
- Po pojawieniu się piany odstawiamy słoik w chłodne miejsce na kolejne kilka dni.
- Po tym czasie buraczki nadają się do spożycia.
Komentarz dietetyka
Kiszone buraki posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego powinniśmy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk