Kiszona papryka
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Czerwona papryka, czosnek i koper to główne bohaterki naszego dzisiejszego przepisu na kiszoną paprykę. To prosta metoda na wzbogacenie swojej kuchni o coś wyjątkowego. Kiszonki zawsze cieszą się powodzeniem, a tym razem mamy dla Was coś, co zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania.
Składniki dla 10 porcji:
- Papryka czerwona - 1000 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, kminek ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki, słoik
Przepis krok po kroku
- Umyj paprykę, oczyść z nasion i przekrój na mniejsze kawałki.
- W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj do niej sól.
- Następnie umyj słoik, na dno dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, koper, kminek, ziarna pieprzu i paprykę.
- Gdy zalewa będzie gotowa, wlej ją do słoika, szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 dni.
- Po upływie 4-5 dni przechowuj paprykę w chłodniejszym miejscu np. piwnicy.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania kiszonki można użyć żółtą i zieloną paprykę.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk