Kiszona kalarepa
Opublikowano: 03.12.2021 r.
Kalarepa, chrzan, czosnek i sól – to właśnie one tworzą magiczną kombinację, która przemienia zwykłą kalarepę w pyszną kiszonkę. Te klasyczne składniki sprawią, że smak kiszonej kalarepy będzie pełen aromatu i wyrazistości. Wiadomo przecież, że chrzan i czosnek to król i królowa polskich kiszonek, a sól idealnie wydobywa ich smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Kalarepa - 825 g (5 szt)
- Chrzan - 10 g
- Czosnek - 45 g (1 główka)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 2l
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 1,5 l wody i dodaj do niej sól.
- Mieszaj, by się rozpuściła i ostudź ją.
- Kalarepę obierz i pokrój na plasterki.
- Włóż ją do słoika.
- Dodaj obrane ząbki czosnku i chrzan.
- Warzywa zalej ostudzoną zalewą.
- Całość przykryj talerzykiem i odstaw na około 5 dni.
- Po tym czasie kalarepa jest gotowa.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która działa pozytywnie na układ pokarmowy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny