Kiszona fasolka szparagowa
Opublikowano: 27.11.2021 r.
Fasolka szparagowa, świeży koperek i czosnek – to trio, które rządzi w tym przepisie na kiszoną fasolkę szparagową. Sól i cukier pomagają ukisić warzywa, nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli lubisz kiszonki, ten przepis może być dla Ciebie ciekawą opcją na przetworzenie letnich zapasów fasolki w coś absolutnie pysznego.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasolka szparagowa - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 60 g (1 garść)
- Czosnek - 40 g (4 ząbki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Ugotuj w niej fasolkę przez 5 minut.
- Obgotowaną fasolę odcedź i przekrój na pół.
- Włóż fasolę do słoików, dodaj koper i ząbek czosnku.
- Przygotuj solankę, w garnku rozpuść na 1 litr wody 1 łyżkę soli.
- Zalej solanką słoiki z fasolką i odstaw.
- Za 3-4 dni fasolka będzie gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
Kiszonki i domowe przetwory to zdrowy dodatek do wielu potraw.
~ Oliwia Gawron, dietetyk