Kiszona cebula
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Cebula - 5 dużych sztuk (500g), ocet spirytusowy - 1 szklanka, woda - 1 szklanka, liście laurowe - 2 sztuki, gorczyca - 1 łyżeczka, sól - 1 łyżka. Te kilka składników to wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić pyszną kiszoną cebulę. Czas zakisić coś na szybko – a ta kombinacja smaków na pewno cię zaskoczy!
Składniki dla 10 porcji:
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoik 1,2 l
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w plastry.
- Cebulę umieść w słoiku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- W misce wymieszaj 500 ml wody z 12 g soli i zalej cebulę.
- Zakręć lekko słoik i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
- Po tym czasie słoik dokręć i odstaw go w chłodne miejsce.
- Cebula powinna kisić się około tygodnia.
Komentarz dietetyka
Kiszona cebula jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Cebula zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Kiszona cebula zawiera bardzo małą ilość kalorii i świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny