Kiszka ziemniaczana
Opublikowano: 23.03.2024 r.
Kiszka ziemniaczana, cebula i świeży rozmaryn to główne składniki przepisu na smaczną kiszkę ziemniaczaną. Cebula dodaje jej aromatu, a rozmaryn nadaje wyrazistego smaku. Oliwa z oliwek pomaga idealnie wszystko podsmażyć. Ten przepis to prosty sposób na kulinarną podróż do tradycyjnych smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Kiszka ziemniaczana - 800 g
- Cebula - 100 g
- Rozmaryn świeży - 15 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kiszkę ziemniaczaną nakłuj kilka razy i wrzuć do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokrój w piórka i wyłóż na kiszkę. Dodaj rozmaryn.
- Całość polej oliwą.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera produkt przetworzony. Nie powinna więc gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny