Kiszenie barszczu czerwonego
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Buraki, czosnek i sól – te trzy składniki są kluczowe, jeśli chcesz zakisić idealny barszcz czerwony. To niby proste, ale diabeł tkwi w szczegółach! W tym przepisie pokażę, jak prawidłowo przygotować tę tradycyjną polską potrawę, by uzyskać głęboki smak i piękny kolor.
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 1000 g
- Czosnek - 25 g (pół główki)
- Sól - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 2l
Przepis krok po kroku
- Buraki wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki.
- Buraki ułóż ciasno w słoju razem z obranymi ząbkami czosnku.
- W garnku podgrzej 1,5 l wody wraz z solą, ziarnkami pieprzu i liściem laurowym. Całość ostudź, by woda była letnia i przelej ją do słoika.
- Naczynie przykryj talerzykiem i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowy dodatek, który pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny