Kisiel mleczny
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Mleko, cukier i skrobia ziemniaczana to niezbędne składniki do przygotowania pysznego kisielu mlecznego. Dodatkowo, dla lepszej konsystencji i smaku, dodajemy żółtko jajka. Na końcu całość dekorujemy świeżymi malinami, które wspaniale komponują się z delikatnym, kremowym kisielem. Idealny deser na słodką chwilę relaksu!
Składniki dla 2 porcji:
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Maliny - 200 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- rondelek, pucharki
Przepis krok po kroku
- Mleko (400 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego cukier oraz ekstrakt waniliowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotują.
- Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz żółtkiem. Mieszanka nie powinna mieć grudek.
- Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę. Całość energicznie mieszamy do momentu połączenia się oraz uzyskania konsystencji przypominającej kisiel.
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków. Podajemy go z malinami.
Komentarz dietetyka
Kisiel ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk