Kisiel gryczany
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Kasza gryczana biała, świeże drożdże, odrobina soli i olej rzepakowy to składniki niezbędne do przygotowania kisielu gryczanego. Oto przepis na to tradycyjne, zdrowe danie, które jest jednocześnie proste i pożywne. Kisiel gryczany to świetny sposób na dodanie różnorodności do codziennego menu, łącząc klasyczne smaki w unikalny sposób.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza gryczana biała - 500 g
- Drożdże świeże - 5 g
- Sól - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, miska, maszynka do mielenia, gaza
Przepis krok po kroku
- Kaszą gryczaną wypłucz.
- Następnie wypłukaniu kaszą gryczaną zalej ciepłą wodą, tak aby wody było 5 cm nad poziom kaszy.
- Do kaszy dodaj drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu na noc.
- Po tym czasie z kaszy odlej nadmiar wody.
- Kaszą trzykrotnie z miel przez maszynkę. Po każdym mieleniu kaszę przepukaj ciepłą wodą (około 1 litrem) nad miską – z kaszy za każdym razem odciśnij nadmiar wody i pod żadnym pozorem nie wylewaj jej.
- Zmieloną kaszę możesz wyrzucić - do przygotowania kisielu użyjemy wody pozostałej po płukaniu kaszy.
- Do garnka wlej wodę z płukania kaszy.
- Następnie garnek umieść nad małym ogniem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj około 15 minut.
- Gdy kisiel zgęstnieje przelej go do mniejszych miseczek i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gotowy kisiel pokrój na mniejsze kawałki i podawaj polany olejem.
Komentarz dietetyka
Kisiel z kaszy gryczanej to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest to danie które tradycyjnie przygotowywana jest w okresie Bożego Narodzenia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny