Kisiel bez cukru

Opublikowano: 11.03.2022 r.
Jabłka i truskawki to podstawa przepisu na kisiel bez cukru, który jest prosty i szybki do zrobienia. Choć nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności kucharskich, efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Skrobia ziemniaczana zagęszcza kisiel, nadając mu idealną konsystencję. To świetna propozycja na zdrowy deser dla całej rodziny.
Składniki dla 8 porcji:
- Jabłko - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Truskawki - 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój jabłka w kostkę i umieść w garnku.
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki.
- Truskawki umieść w garnku, dodaj cynamon
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- W 500 ml wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do garnka.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż kisiel zgęstnieje.
- Kisiel podawaj w głębokich talerzach.
Komentarz dietetyka
Kisiel bez cukru jest zdrowym deserem o niskim indeksie glikemicznym. Kisiel jest bardzo dobry dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę. Kisiel zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego i jest nisko kaloryczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny