Kindziuk
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Szynka wieprzowa, boczek i czosnek to kluczowe składniki, które wchodzą w skład kindziuka - tradycyjnej, suszonej kiełbasy litewskiej. Przyprawione solą, odrobiną cukru i skropione spirytusem, mięso nabiera wyjątkowego smaku. Całość trafia do jelita wieprzowego, gdzie przechodzi długotrwały proces dojrzewania.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 5000 g
- Boczek surowy - 1000 g
- Sól - 200 g
- Czosnek - 30 g
- Spirytus - 50 ml
- Cukier - 5 g
- Jelito wieprzowe - 100 g
- Przyprawy - sól, saletra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- wędzarnia
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w średnią kostkę, dodaj pieprz. Na patelni podpraż sól. Dodaj do mięsa wraz z 5g saletry, cukrem, spirytusem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj.
- Przygotuj jelita lub pęcherze wieprzowe, następnie upchaj w nie mięso, tak by nie pozostawić powietrza. Zaszyj i umieść między dwoma deseczkami i obciąż czymś ciężkim.
- Przygotowany kindziuk umieść w chłodnym pomieszczeniu na ok.10 dni.
- Wędź na zimno w dymie z czarnej olchy, pod koniec możesz dodać gałązki jałowca.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny