Kinder country
Opublikowano: 16.08.2021 r.
Ryż biały preparowany, mascarpone, śmietanka kremowa 36% i czekolada biała to podstawowe składniki kinder country. W połączeniu z herbatnikami i czekoladą deserową tworzą idealną przekąskę – prostą do zrobienia, a jednocześnie obłędnie smaczną. Ten deser to połączenie delikatnej śmietankowości z chrupkością ryżu i słodkością czekolady.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały preparowany - 80 g (3 szklanki)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 36% - 350 ml
- Czekolada biała - 200 g
- Herbatniki - 150 g
- Czekolada deserowa - 400 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej herbatniki bardzo blisko siebie, by nie tworzyły żadnych luk.
- W rondelku rozpuść białą czekoladę i ostudź ją.
- W dużej misce ubij na sztywno 250 ml śmietanki wraz z cukrem waniliowym. Gdy powstanie piana dodaj mascarpone i kontynuuj ubijanie. Na koniec dodaj białą czekoladę. Gdy masa będzie dobrze połączona dodaj ryż i dobrze wymieszaj łyżką.
- Masę wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną partią ciastek.
- W rondelku podgrzej 100 ml śmietanki i dodaj pokruszone kawałki czekolady. Całość mieszaj aż do roztopienia.
- Polewą polej ciasto i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera dużo cukrów prostych, które należy ograniczać w zdrowej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny