Kinder bueno bez pieczenia
Opublikowano: 29.01.2022 r.
Herbatniki, orzechy laskowe, śmietanka kremowa i czekolada mleczna - te składniki tworzą bazę naszego kinder bueno bez pieczenia. Ciasto łączy w sobie chrupkość herbatników, kremową konsystencję i wyrazisty smak orzechów, a to wszystko oblane jest warstwą słodkiej czekolady. Nie musisz włączać piekarnika, by cieszyć się tym pysznym deserem!
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 450 g
- Mleko 3,2% - 600 ml
- Budyń (proszek) - 50 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Masło - 340 g
- Orzechy laskowe - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Żelatyna - 40 g
- Czekolada mleczna - 200 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Cukier puder - 120 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj budyń z mlekiem i dodaj do niego cukier, gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wystudź masę.
- Do miski włóż 300 g ciepłego masła i zmiksuj, dodaj wystudzony budyń i połącz.
- Na patelni upraż orzechy laskowe i 100 g rozdrobnij w malakserze, dodaj do masy budyniowej i wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody
- Czekoladę mleczną rozpuść w mikrofali.
- Do śmietany dodaj żelatynę i czekoladę oraz cukier puder, ubij do powstania puszystej masy.
- W blaszce wyłożonej folią spożywczą umieść warstwę herbatników, na nie wyłóż śmietanę z czekoladą.
- Następnie warstwę ciastek i masę budyniową na wierzch wyłóż ciastka.
- Rozpuść gorzką czekoladę z 40 g masła, dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych i polej wierzch ciasta.
- Schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.
Komentarz dietetyka
Kinder bueno bez pieczenia to ciasto zawierające bardzo dużą ilość cukru. Ciasto jest kaloryczne i powinno być spożywane maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciasto wykonane w domu nie zawiera konserwantów i tłuszczów trans.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny