Kimchi

Opublikowano: 19.07.2021 r.
Kapusta pekińska, czosnek i imbir to kluczowe składniki w przygotowaniu kimchi, które stanowią esencję tej koreańskiej kiszonki. Dodaj kalarepę dla chrupkości, marchewkę dla koloru oraz nieco cukru i soli, aby zrównoważyć smaki. To wyjątkowe połączenie sprawia, że kimchi jest pikantne, aromatyczne i odświeżające.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta pekińska - 1000 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Kalarepa - 150 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Sól - 50 g (5 łyżek)
- Imbir korzeń - 25 g
- Przyprawy - sos sojowy, chilli, papryka ostra, sos rybny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, słoik
Przepis krok po kroku
- Kapustę i kalarepę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużej miski. Zalej kapustę 2 litrami ciepłej, lecz nie gorącej wody. Wsyp sól i 1/4 szklanki cukru.. Całość dociśnij talerzem i słoikiem. Odstaw do lodówki na całą noc.
- Warzywa odcedź z osolonej wody. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek dobrze poszatkuj. Warzywa wymieszaj ze sobą.
- 6 łyżek sosu sojowego zmieszaj z 6 łyżkami sosu rybnego. Do całości dodaj cukier, chili, paprykę i starty imbir. Powstałą masą natrzyj warzywa i dobrze je wymieszaj. Całość przełóż do dużego słoika z zakrętką.
- Kimchi przełóż do lodówki na 5 dni, po tym czasie przechowuj całość przez maksymalnie 1 miesiąc.
Komentarz dietetyka
Kimchi jest świetnym źródłem probiotyków, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny