Kimchi jjigae
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Boczek wieprzowy, kimchi, tofu i czosnek to kluczowe składniki kimchi jjigae. Ten popularny koreański gulasz łączy pikantność kimchi z delikatnością tofu i głębokim smakiem gotowanego boczku. Czosnek dodaje potrawie aromatu, który idealnie komponuje się z pastą gochujang i miso.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 250 g
- Kimchi - 300 g (+ 0,5 szklanki soku z odciśniętego kimchi)
- Tofu wzbogacane wapniem - 250 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g (2,5 cm starte na tarce)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 150 g (2 małe sztuki)
- Pasta paprykowa gochujang - 13 g (1 łyżka)
- Pasta miso - 13 g (1 łyżka)
- Cebula dymka - 1 g (do podania)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i sos sojowy.
- Boczek pokrój w cienkie paski i dobrze natrzyj przygotowaną marynatą.
- Cebule pokrój w piórka.
- Garnek z grubym dnem dobrze rozgrzej i wrzuć do niego boczek. Podsmażaj 5 minut.
- Dodaj cebulę i kimchi. Smaż razem 5 minut.
- Do garnka wlej 500 ml wody, pół szklanki soku z kimchi, pastę gochujang i pastę miso. Całość gotuj 15 minut.
- W tym czasie sparz jajka wrzątkiem i oddziel białka od żółtek. Każde umieść w osobnym naczyniu.
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Ułóż na wierzchu zupy w garnku i gotuj razem 3 minuty.
- Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu ułóż ugotowane tofu, surowe żółtko i posiekaną dymkę.
Komentarz dietetyka
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk