Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
Opublikowano: 06.09.2021 r.
Piersi kurczaka, szpinak mrożony, serek kanapkowy i ser feta tworzą pyszne kieszonki z kurczaka ze szpinakiem, idealne na codzienny obiad. Do tego czosnek, który dodaje aromatu i głębi smaku. Prosty i efektowny przepis dla miłośników szybkich i smacznych dań!
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Szpinak mrożony - 300 g
- Czosnek - 30 g
- Serek kanapkowy naturalny - 150 g
- Ser Feta - 100 g (pół opakowania)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Na oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj rozmrożony wcześniej szpinak. Podsmaż 2-3 minuty zmniejsz ogień i dodaj serek kanapkowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Pokrusz fetę.
- Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż, aby wytworzyć sakiewkę, w którą włożysz farsz. Dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż przygotowany farsz.
- Zszyj wykałaczką i obsmaż na patelni aż nabierze złotego koloru.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem to bardzo pożywne danie z dużą zawartością składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie na dietach redukcyjnych. Duża zawartość białka sprawia, że danie daje uczucie sytości na dłużej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny