Kieszonki z kurczaka

Opublikowano: 27.07.2025 r.
Piersi kurczaka bez skóry, serek kanapkowy, parmezan, szpinak i czosnek - to tylko niektóre składniki, które sprawią, że te kieszonki z kurczaka są absolutnie przepyszne. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym serkiem i aromatycznym czosnkiem, wzbogacone szpinakiem i nutą parmezanu, tworzy idealną harmonię smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Serek kanapkowy naturalny - 100 g
- Ser parmezan - 80 g
- Majonez - 45 g
- Szpinak - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka ułóż na desce do krojenia i skrop olejem. Do małej miski dodaj paprykę, 1/2 łyżeczki soli, sproszkowany czosnek i cebulę w proszku i wymieszaj. Posyp równomiernie po obu stronach kurczaka.
- Ostrym nożem wytnij kieszonkę z boku każdej piersi z kurczaka. Odłóż kurczaka na bok.
- W miseczce zmieszaj serek śmietankowy, parmezan, majonez, szpinak, czosnek i odrobinę soli.
- Nałóż równomiernie masę szpinakową do każdej pierś z kurczaka.
- Piersi z kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz bez przykrycia przez 25-30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny