Kiełbasa żywiecka

Opublikowano: 28.06.2021 r.
Łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa i polędwica wołowa to kluczowe składniki, które stanowią bazę dla tradycyjnej kiełbasy żywieckiej. Dodaj do tego odpowiednią ilość soli peklującej, a uzyskasz soczystą i aromatyczną kiełbasę, która zachwyci smakiem. Ważne jest, aby mięso było wysokiej jakości, bo to przekłada się na ostateczny smak kiełbasy.
Składniki dla 50 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 2000 g (2 kg)
- Karkówka wieprzowa - 2500 g (2,5 kg)
- Polędwica wołowa - 500 g (0,5 kg)
- Sól peklująca - 100 g
- Przyprawy - pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa
Przepis krok po kroku
- Łopatkę pokrój na kostki o wielkości około 2 × 2 cm, karkówkę zmiel, korzystając z sitka 10 mm, a polędwicę z sitka 4 mm.
- Ze względu na różny rodzaj mięsa pekluj mięso osobno, dlatego potrzebujesz 4 misek. Na 1 kg mięsa wsyp około 20 g peklosoli i zalej wodą, tak aby przykryć mięso, czyli 40 g do łopatki, 50 do karkówki i 10 do polędwicy. Każdy rodzaj mięsa osobno wymieszaj i zostaw na 24-48 godzin w lodówce. Najlepiej co 12 godzin zamieszaj mięso.
- Po zakończeniu peklowania odlej wodę i dodaj do łopatki przyprawy (3 ząbki czosnku, 10 g pieprzu czarnego i 5 g pieprzu ziołowego, mielonego). Dokładnie wymieszaj i dodaj karkówkę, a następnie polędwicę. Wszystko razem wymieszaj, aby mięso się skleiło i dobrze wymieszało z przyprawami.
- Osłonki w tym czasie namocz w wodzie. Po 20 minutach osłonki powinny już być gotowe.
- Wtedy napełnij je mięsem i zostaw, żeby obeschły. Zajmuje to około 12 godzin w temperaturze 8 stopni Celsjusza lub 4 godziny w temperaturze pokojowej.
- Następnie sparz kiełbasę w garnku z wodą. Parzenie przebiega w około 70 stopniach Celsjusza i trwa około 50-70 minut. Po tym czasie temperatura wewnątrz kiełbasy powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.
- Potem ostudź kiełbasę i podpiecz w temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza przez 20 minut. Kiełbasę najlepiej zawiesić w piekarniku.
- Na koniec znowu powieś kiełbasę, żeby schła, przez około 5-10 dni.
Komentarz dietetyka
Kiełbasa żywiecka jest bezglutenowa oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny