Kiełbasa z szynkowara

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Łopatka wieprzowa i duża ilość czosnku – to podstawa tej genialnej kiełbasy z szynkowara! Mięso jest dobrze doprawione, a aromatyczny czosnek dodaje jej wyrazistego smaku. Idealna dla miłośników domowych wędlin, które zaskakują prostotą przygotowania i intensywnością aromatu.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Czosnek - 50 g (7 ząbków)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- maszynka do mięsa, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Zmiel mięso z siedmioma ząbkami czosnku w maszynce do mięsa.
- Przełóż mięso do miski i dodaj przyprawy: 2,5 łyżki majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu czarnego.
- Stopniowo wlewaj do mięsa z przyprawami 200 ml bardzo zimnej wody, wyrabiając bardzo dokładnie mięso. Zostaw masę na noc w lodówce.
- W szynkowarze umieść drugie dno i specjalny woreczek. A w nim mięso, dobrze dociskając. Nałóż płytkę dociskową. Zakręć szynkowar i umieść w nim termometr.
- Do garnka wlej wodę. Umieść w nim szynkowar i drugi termometr.
- Kiełbasę parz około 3 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
- Gotową kiełbasę wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Komentarz dietetyka
W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk