Kiełbasa w słoiku

Opublikowano: 30.06.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe i wołowe to baza naszej przepysznej kiełbasy w słoiku. Delikatne wieprzowe mięsko (700g) i bogate w smak wołowe (300g) to połączenie, które sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać od tego domowego przysmaku. Szczególnie polecamy na kanapki albo jako dodatek do obiadów!
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 700 g
- Mięso mielone wołowe - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, pieprzu, majeranku i posiekanymi 3-4 ząbkami czosnku.
- Na dno każdego słoika włóż 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego i przykryj je mięsem. Zostaw około 2-3 cm luzu od góry słoika.
- Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do garnka ze ściereczką na dnie. Nalej letniej wody do wysokości 3/4 słoików.
- Wodę podgrzewaj na średnim ogniu do uzyskania temperatury około 80-90 C. Potem ustaw najmniejszą moc kuchenki i pasteryzuj słoiki przez 90 minut.
- Po tym czasie zostaw słoiki na całą noc, aby wystygły.
- Kolejnego dnia pasteryzuj słoiki 50 minut, a 3 dnia 30 minut.
Komentarz dietetyka
Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny