Kiełbasa w cieście francuskim

Opublikowano: 28.11.2021 r.
Kiełbasa podwawelska, ciasto francuskie i jajko - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić ten smakowity przysmak. Ta łatwa w przygotowaniu przekąska idealnie nadaje się na szybki obiad lub imprezowy hit. Kiełbasę owijasz w ciasto francuskie, smarujesz jajkiem i zapiekasz. Efekt? Chrupiąca przekąska z soczystą kiełbasą w środku.
Składniki dla 3 porcji:
- Kiełbasa podwawelska - 600 g (6 szt)
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Ciasto rozłóż na blacie i podziel je na 6 części.
- Każdą kiełbaskę owiń ciasno jednym paskiem ciasta francuskiego.
- Kiełbaski ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział przetworzonego czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny