Kiełbasa słoikowa

Opublikowano: 22.07.2021 r.
Łopatka wieprzowa i boczek wieprzowy - to właśnie te składniki grają główne role w przepisie na domową kiełbasę słoikową. Dzięki nim nasza kiełbasa jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Kawałki mięsa są dokładnie mielone, a potem przyprawiane, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Składniki dla 15 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 250 g
- Przyprawy - pieprz, majeranek, oregano, czosnek, sól do peklowania
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, praska do czosnku, miska, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach.
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (wedle uznania). Mięso wyrabiaj ręką, aż stanie się kleiste.
- Następnie mięso włóż do czystych i wyparzonych słoików (do 3/4 ich wysokości). Napełnione słoiki zakręć.
- Na dnie dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierkę i wlej zimną wodę. Następnie w garnku ustaw słoiki, aby nie dotykały się. Do garnka dolej wodę, tak, aby słoiki wystawały nad jej powierzchnię.
- Wodę w garnku zagotuj i od momentu jej zagotowania słoiki wekuj przez około godzinę.
- Słoiki pozostaw w wodzie do ostygnięcia i następnie wyciągnij je z garnka.
- Kiełbasę podawaj jako dodatek do pieczywa.
Komentarz dietetyka
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Jest to jednak potrawa zawierająca spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego uważaj na jej nadmiar w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny