Kiełbasa po węgiersku
Opublikowano: 27.11.2021 r.
Cebula, czosnek, kiełbasa domowa, papryka czerwona i pomidory w puszce – to podstawowe składniki kiełbasy po węgiersku, która zachwyci cię bogactwem smaków. To proste danie łączy w sobie chrupiącą paprykę, aromatyczny czosnek i soczyste pomidory, tworząc wyjątkową kompozycję z domową kiełbasą.
Składniki dla 4 porcji:
- Kiełbasa domowa - 300 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażaj.
- Następnie dodaj przekrojone na pół pieczarki, paprykę w słupki i cukinię.
- Wszystko krótko podsmaż i dodaj pomidory z puszki.
- Dopraw do smaku i podsmażaj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Danie możesz przygotować także w wersji wegetariańskie bez mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk