Kibiny
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, śmietana, drożdże i udziec barani to serce tradycyjnych kibin. Te litewskie pierogi zachwycają mięsnym nadzieniem i chrupiącym ciastem. Aromatyczna cebula oraz delikatna kapusta dopełniają kompozycji smakowej tych pysznych wypieków. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, kibiny na pewno Cię nie zawiodą!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 200 g
- Drożdże prasowane - 25 g
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Cukier - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Udziec barani - 300 g
- Kapusta biała - 100 g
- Cebula - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietaną.
- Mleko podgrzej, by było ciepłe. Rozpuść w nim pokruszone w dłoniach drożdże i wymieszaj z cukrem.
- Do dużej miski dodaj mąkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszaj.
- Do mąki z solą dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie rozgnieć je dłoniami.
- Do mąki i masła dodaj śmietanę z jajkami oraz drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto nie powinno się kleić.
- Ciasto przykryj ściereczką. Ustaw w ciepłym miejscu na godzinę.
- Gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz.
- Pokrój mięso w bardzo małą kostkę.
- Kapustę poszatkuj, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Mięso wymieszaj z warzywami, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej 1/4 szklanki wody i całość dobrze wymieszaj.
- Jak ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę.
- Podziel ciasto na kilka kawałków. Rozwałkuj ciasto, powinien powstać okrąg o średnicy 15 cm i grubości około 1-1,5 cm.
- Każdy okrąg nadziewaj ciastem i zlep brzegi jak pierogi, tworząc przy tym falbankę.
- Każdego kibina nakłuj tuż pod falbanką wykałaczką (jedno ukłucie).
- Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i posmaruj pędzelkiem każdego kibina.
- Piekarnik nagrzej na 200 st. C.
- Kibiny wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem.
- Kibiny powinny piec się około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Kibiny są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu. To potrawa wysokokaloryczna, ale sycąca.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości