Keto sernik na zimno
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Twaróg sernikowy, mascarpone, śmietanka kremowa i erytrytol to baza tego prostego keto sernika na zimno bez pieczenia. Dodatek czekolady gorzkiej bez cukru i świeżych malin nadaje mu wyjątkowego, nielodowatego smaku. To deser idealny na lato!
Składniki dla 20 porcji:
- Twaróg sernikowy - 600 g
- Mascarpone - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 niepełna szklanka)
- Erytrytol - 250 g
- Żelatyna - 35 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Czekolada gorzka - 120 g (keto/bez cukru)
- Maliny - 50 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, forma silikonowa
Przepis krok po kroku
- W misce umieść twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę, dodaj erytrytol i wymieszaj dokładnie.
- Posiekaj czekoladę drobno.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy, zmiksuj.
- Do masy dodaj czekoladę i maliny, wymieszaj delikatnie.
- Masę na sernik przełóż do formy i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Keto sernik na zimno to deser zawierający dużą ilość tłuszczu, który jest bardzo pożądany na diecie ketogenicznej. Deser nie zawiera dodatku cukru, więc jest bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny