Keto placki twarogowe
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Ser twarogowy, jajka i mąka kokosowa to podstawowe składniki, które wchodzą w rewelacyjną kombinację smaków w keto plackach twarogowych. Te placki są idealne dla tych, którzy szukają niskowęglowodanowej opcji na śniadanie czy przekąskę. Delikatna struktura zapewniona przez ser twarogowy oraz lekkość mąki kokosowej sprawiają, że po spróbowaniu z pewnością staną się one Twoją nową ulubioną propozycją kulinarną!
Składniki dla 1 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka kokosowa - 5 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 3 g (bezglutenowy, 1/2 łyżeczki)
- Erytrytol - 10 g
- Masło - 10 g
- Przyprawy - bezglutenowy proszek do pieczenia, erytrytol
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Umieść twaróg w misce i dokładnie rozdrobnij widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki (oprócz masła) i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło.
- Nakładaj masę na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Dieta ketogeniczna jest dietą leczniczą, która ma na celu zmniejszyć napady padaczkowe u osób z padaczką lekooporną.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk