Keto pączki
Opublikowano: 12.07.2022 r.
Ser twarogowy tłusty, jajka i mąka kokosowa to główne składniki, które czynią te keto pączki wyjątkowymi. Dodaj do tego ekstrakt waniliowy i ksylitol, a otrzymasz pyszne, niskowęglowodanowe pączki, które idealnie pasują do diety ketogenicznej. Puszyste, delikatnie słodkie i pełne smaku – na pewno zasmakują każdemu!
Składniki dla 10 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka kokosowa - 35 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 35 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Twaróg przeciśnij przez praskę.
- Do sera wbij dwa jajka, dodaj słodzik i ekstrakt. Wymieszaj.
- Do ciasta dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć puszystą konsystencję.
- Z ciasta formuj dość spore pączki, ugniatając je i rolując w dłoniach. Możesz też wydrążyć dziurkę kieliszkiem.
- Pączki ułóż na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera bardzo małe ilości cukrów prostych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny