Keto kopytka

Opublikowano: 11.02.2025 r.
Serek ricotta, mąka migdałowa, jajko i odrobina masła - właśnie te składniki sprawiają, że keto kopytka są nie tylko pyszne, ale też idealnie wpisują się w dietę niskowęglowodanową. Sprężyste, delikatne i sycące, te kopytka to doskonała alternatywa dla tradycyjnych klusek i świetnie pasują zarówno jako danie główne, jak i dodatek.
Składniki dla 1 porcji:
- Serek ricotta - 110 g
- Mąka migdałowa - 60 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 20 g (1 łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Do dużego naczynia wsyp mąkę migdałową. Wybij do niej jajko oraz dodaj serek ricottę i pół łyżeczki soli.
- Składniki wymieszaj, aż dobrze połączą się.
- Z ciasta uformuj kulę i turlaj ją na stolnicy wysypanej mąką aż do powstania rulonu o grubości około 1 cm.
- Ciasto pokrój na mniejsze kawałki o kształcie kopytek.
- W garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody włóż kopytka i gotuj je przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane kopytka wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Masło roztop w małym garnuszku.
- Kopytka podawaj na ciepło polane roztopionym masłem.
Komentarz dietetyka
Keto kopytka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek na diecie niskowęglowodanowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny