Keto gofry

Opublikowano: 26.07.2022 r.
Mąka migdałowa, śmietana i jajka to kluczowe składniki przepisu na pyszne keto gofry, które świetnie zastąpią tradycyjne wersje. Proszek do pieczenia doda im lekkości, a dzięki domowej kiełbasie zyskają wyjątkowy smak. Te gofry są idealną alternatywą dla osób na diecie keto szukających pysznych i prostych rozwiązań.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka migdałowa - 60 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Jajko - 6 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Kiełbasa domowa - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij 4 jajka.
- Ubij je do powstania białej puszystej masy.
- Dopraw solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
- Dodaj do masy mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj krótko do połączenia składników.
- Nagrzej gofrownicę i smaż partiami gofry.
- Kiełbasę pokrój w plastry.
- Podsmaż ją na rozgrzanej patelni.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż 2 jajka na twardo.
- Gofry podawaj udekorowane jajkiem sadzonym, kwaśną śmietaną oraz smażoną kiełbasą.
Komentarz dietetyka
Keto gofry to, bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym makroskładnikiem na diecie ketogenicznej. Gofry zawierają dużą ilość kalorii. Będą także doskonałym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny