Keto chleb
Opublikowano: 25.08.2022 r.
Mąka migdałowa, jajka i nasiona chia to podstawa naszego keto chleba. Dzięki tym składnikom chleb jest niskowęglowodanowy i pełen zdrowych tłuszczów. Proszek do pieczenia sprawia, że wyrośnie, a pestki dyni dodają chrupiącej tekstury. Tuzin tych produktów w jednej misce i voila, zdrowy i smaczny chleb gotowy!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka migdałowa - 150 g
- Jajko - 6 szt.
- Nasiona chia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Pestki dyni - 30 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka keksowa 22cmx10cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę.
- Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, 100 ml wody oraz proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy.
- Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
- Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
Komentarz dietetyka
Keto chleb to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pieczywo zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. Pieczywo ketogeniczne jest kaloryczne i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny