Keto bułki
Opublikowano: 16.07.2022 r.
Keto bułki z mąką migdałową, nasionami chia i pestkami dyni to idealna opcja dla tych, którzy chcą zredukować węglowodany w diecie, ale nie rezygnować z pieczywa. Te bułki są nie tylko smaczne, ale też pełne zdrowych tłuszczy i białka dzięki użyciu jajek. Proste składy, wielkie efekty!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka migdałowa - 250 g (1 szklanka)
- Nasiona chia - 30 g (3 łyżki)
- Pestki dyni - 20 g (2 łyżki)
- Nasiona słonecznika - 30 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 15 g (3 łyżeczki)
- Jajko - 5 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Dodaj wszystkie ziarna i nasiona, sól, proszek do pieczenia.
- W osobnej misce roztrzep jajka za pomocą widelca.
- Połącz zawartość obu misek i uformuj niewielkie bułeczki.
- Ułóż je na blaszy do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania bułek możesz użyć dowolnych nasion i ziaren.
~ Oliwia Gawron, dietetyk