Ketchup z dyni
Opublikowano: 26.07.2022 r.
Dynia, pomidor i duża cebula to składniki kluczowe dla tego wyjątkowego ketchupu z dyni. Z dodatkiem przecieru pomidorowego i oleju rzepakowego, ten przepis łączy w sobie słodycz dyni i intensywność pomidorów, tworząc unikalny smakowy duet, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Dynia - 500 g (1 mała sztuka)
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Przecier pomidorowy z solą - 100 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, cukier, papryka chilli
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj dynie i pomidory.
- Wlej 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką chilli i cukrem.
- Dodaj przecier pomidorowy i rozdrobnij blenderem na gładką masę.
- Ketchup przełóż do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ketchup z dyni to zdrowsza alternatywa gotowego ketchupu ze sklepu. Ketchup zawiera mniejszą ilość cukru i świetnie sprawdza się jako sos dla osób na dietach redukcyjnych. Sos z dyni jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny