Ketchup z cukinii Thermomix

Opublikowano: 25.02.2022 r.
Cukinia, cebula, koncentrat pomidorowy... Z tych prostych składników w Thermomixie wyczarujesz pyszny ketchup z cukinii. Dodaj do tego ocet jabłkowy oraz cukier i masz idealne połączenie smaków. Przepis jest prosty, a ketchup zdrowy i pełen warzyw. Warto go mieć w swojej kuchni!
Składniki dla 1 porcji:
- Ocet jabłkowy - 50 ml
- Koncentrat pomidorowy - 200 g
- Cukinia - 800 g
- Cebula - 250 g
- Cukier - 150 g
- Sól - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, motylek (thermomix), koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i obierz i pokrój w kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Wszystko umieść w naczyniu Thermomixa.
- Dodaj łyżkę soli i rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 7.
- Załóż motylek i gotuj całość przez 10 minut / temperatura 100 / obroty 2. Następnie gotuj jeszcze 5 minut / obroty 3.
- Dodaj cukier i ocet i gotuj przez 15 minut / temperatura 100 / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę pieprzu. Gotuj jeszcze 10 minut / obroty 3. Podczas gotowania używaj koszyczka do przykrycia pokrywy.
- Gotowy ketchup rozlej do słoiczków. Zakręć je i obróć do góry dnem.
Komentarz dietetyka
100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk