Ketchup z cukinii i pomidorów

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Cukinia i pomidory to główni bohaterowie tego ketchupu, a towarzyszą im ocet spirytusowy, cukier trzcinowy i odrobina soli. Ketchup z tych składników jest nie tylko zdrowy, ale także pyszny. Przygotuj się na zrobienie domowego ketchupu, który nada Twoim potrawom wyjątkowego smaku!
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Pomidor - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml
- Cukier trzcinowy - 150 g
- Sól - 14 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, blender, tarka, słoiki, sitko
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połóż ją na sitku i odstaw na 2 godziny.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- W garnku rozgrzej oliwę. Przełóż do niego warzywa i smaż je przez 20 minut. Na początku dolej do nich pół szklanki wody.
- Gdy woda wyparuje, wlej ocet, dodaj cukier, sól i odrobinę pieprzu. Całość gotuj kolejne 10 minut.
- Masę zblenduj dokładnie.
- Ketchup ostudź i przełóż do czystych słoików.
- Słoiki zakręć mocno i przełóż do dużego garnka wypełnionego prawie w całości gotującą się wodą.
- Zostaw słoiki w garnku na 10 minut, a następnie wyciągnij i ostudź.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny