Ketchup z buraków
Opublikowano: 26.10.2022 r.
Buraki, czerwona cebula, cukier i olej rzepakowy – to właśnie dzięki nim powstaje pyszny ketchup z buraków. Kombinacja tych składników daje niepowtarzalny smak, który z pewnością zaskoczy każdego miłośnika domowych przetworów. Prosty w przygotowaniu, idealny jako dodatek do różnych potraw, ten ketchup to prawdziwa gratka dla smakoszy.
Składniki dla 20 porcji:
- Burak - 500 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Cukier - 18 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, słoiki, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, sitko, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 200 st. C. z termoobiegiem.
- Obierz i umyj buraki.
- Pokrój buraki na 4 części, zawiń w folię aluminiową.
- Piecz buraki do miękkości przez około 30 minut.
- W tym czasie zeszklij na oleju pokrojoną drobno cebulę i posiekany ząbek czosnku.
- Wsyp łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę soli i wymieszaj.
- Do cebuli i czosnku dodaj upieczone buraki wraz z sokiem z pieczenia. Dodaj też 60 ml wody i 60 ml octu.
- Gotuj około 15 minut na minimalnej mocy palnika i pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie.
- Wsyp cukier, sól i pieprz do smaku. Jeżeli trzeba, dodaj więcej przypraw.
- Wszystko zblenduj na gładką masę.
- Wszystko przetrzyj na sitku.
- Od razu przełóż wszystko do słoików i dobrze zakręć.
- Pasteryzuj słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody.
- Od razu po pasteryzacji wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem.
- Poczekaj, aż ostygną.
Komentarz dietetyka
Buraki zawierają m.in. żelazo i betalainę — dzięki temu wpływa na profil morfologii oraz sprzyja walce z wolnymi rodnikami. Zdecydowanie jest to dobry, zdrowy przepis.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości