Kerststol
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Migdały, drobny cukier, świeże drożdże, letnie mleko, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy – oto kluczowe składniki Kerststol. Ten tradycyjny, holenderski bochenek obfituje w smakowite bakalie, a jego sekretem jest połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z nadzieniem migdałowym. Całość posypana cukrem pudrem to prawdziwa, świąteczna uczta!
Składniki dla 10 porcji:
- Migdały - 75 g
- Cukier drobny - 75 g
- Żółtko jajka - 1 szt. (małe, najlepiej z jajka o rozmiarze M)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Białko jajka - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Sól - 10 g
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (letnie)
- Masło - 150 g (roztopione i przestudzone)
- Cukier - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Skórka z cytryny - 20 g
- Skórka z pomarańczy - 20 g
- Czerwone porzeczki suszone - 250 g
- Rodzynki - 250 g
- Herbata czarna napar bez cukru - 500 ml
- Wiśnie kandyzowane - 50 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 75 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, młynek, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Migdały zmiel w młynku i przełóż je do miseczki.
- Następnie do miseczki z migdałami dodaj żółtko, 20 ml soku z cytryny oraz cukier drobny. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Masę przykryj i miseczkę z masę wstaw do zimnej wody na co najmniej 30 minut.
- Białko ubij na sztywną masę i pianę wymieszaj z dodatkiem masy migdałowej.
- W misce wymieszaj letnie mleko z łyżką cukru oraz z drożdżami. Zaczyn drożdżowy przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Jajko wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól i dodaj rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do maki dodaj roztopione masło (100 g), pozostały cukier, ubite jajko, skórkę z pomarańczy oraz skórkę z cytryny.
- Ciasto zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Ciasto umieść w misce, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Suszone porzeczki oraz rodzynki namocz w tym czasie w herbacie.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na owalny kształt, pastę migdałową uformuj w walec i umieść ją wzdłuż ciasta.
- Na ciasto ułóż również namoczone porzeczki, rodzynki, kandyzowane wiśnie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
- Następnie zarzuć jeden brzeg ciasta na drugi i spłaszcz go trochę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.
- Na blaszkę przełóż kerststol, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
- Po pięciu minutach od wyciągnięcia z piekarnika ciasto posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
- Gotowe ciasto podawaj np. z dodatkiem herbaty.
Komentarz dietetyka
Kerststol to ciasto, które najczęściej przygotowane jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny