Keks z białek
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Mąka pszenna, białka jajek, masło, rodzynki i orzechy włoskie - oto kluczowe składniki keksu z białek. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru białek, które często pozostają w lodówce po innych kulinarnych eksperymentach. Pachnący, puszysty i pełen dodatków, ten keks zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Białko jajka - 6 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Rodzynki - 40 g (1 garść)
- Orzechy włoskie - 40 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w garnku i ostudź.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej przez sitko dodaj białka jaj, proszek do pieczenia i ostudzone masło.
- Do całej masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki.
- Przełóż masę do keksówki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, postaw na domowe wypieki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk