Keks z bakaliami
Opublikowano: 15.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier puder, masło, orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy - oto składniki, które tworzą magiczny keks z bakaliami. Dzięki połączeniu tych smaków, ten tradycyjny wypiek zyskuje wyjątkowy charakter, pełen aromatu i chrupiących kawałków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 100 g (1/2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Śmietana 18% - 75 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Rodzynki - 100 g
- Suszona żurawina - 100 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na małych obrotach.
- Do ciasta wbij jajka, cały czas ubijając.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, całość przemieszaj mikserem.
- Bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj łyżką.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny