Keks wielkanocny

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Mąka pszenna, cukier puder, masło, śmietana i jajka to główne składniki pysznego keksa wielkanocnego. Do tego kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny oraz chrupiące migdały – to zestawienie smaków, które sprawi, że każdy kawałek będzie wyjątkowy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 100 g (1/2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Śmietana 12% - 75 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 150 g
- Kandyzowana skórka cytryny - 150 g
- Migdały - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do babki
Przepis krok po kroku
- W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na małych obrotach.
- Do ciasta wbij jajka, cały czas ubijając.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, całość przemieszaj mikserem.
- Orzechy i bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj łyżką.
- Do formy przelej ciasto i wygładź łyżką.
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.
- Gotowe ciasto obsyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny