Keks świąteczny
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Marzą Ci się świąteczne smaki? Sięgnij po przepyszny keks świąteczny! Kluczowe składniki to mąka pszenna, kostka masła, cztery jajka i cukier. A do tego masa pysznych dodatków: rodzynki, suszone śliwki, kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny. To połączenie tworzy wypiek, który wprowadzi Cię w świąteczny nastrój!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Mleko 2% - 20 ml (1 łyżka)
- Rodzynki - 100 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 g
- Kandyzowana skórka cytryny - 50 g
- Śliwki suszone - 100 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Wszystkie bakalie przelej gorącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miseczki.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Białka oddziel od żółtek. Dodawaj po jednym żółtku do masła i cały czas ucieraj.
- Do masła przesiej mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając.
- Białka ubij osobno na sztywną pianę, następnie wlej ją do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką. Do masy wlej mleko i ponownie zamieszaj, by nie było grudek. Dodaj pokrojone bakalie.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten wypiek nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na sporą zwartość cukrów prostych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny