Keks na oleju
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy i orzechy włoskie – to główne składniki, które razem tworzą ten wyjątkowo pyszny keks na oleju. Dodatek suszonych owoców, jak śliwki, żurawina i morele, sprawia, że ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Idealne połączenie składników na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 315 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 220 g
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Orzechy włoskie - 100 g
- Śliwki suszone - 100 g
- Suszona żurawina - 100 g
- Morele suszone - 100 g
- Bułka tarta - 15 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka keksowa 24 cm
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik i rozgrzej go do 180 st. C. Formę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
- Suszone owoce i orzechy pokrój na małe kawałki. Jeśli śliwki i morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na czas przygotowywania masy.
- Mąkę wymieszaj z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Jajka z cukrem ubij mikserem, aż do powstania puszystej masy.
- Stopniowo wlej olej i cały czas miksuj.
- Dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksuj.
- Dodaj do ciasta owoce i orzechy (jeśli moczone - odcedzone dobrze z wody). Wymieszaj łyżką.
- Wlej masę do foremki i piecz około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma średni indeks glikemiczny. Zawiera sporą ilość cukru. Należy też do wysokokalorycznych przepisów. Jest jednak zdrowszy niż keks na maśle, ponieważ zawiera większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości