Keks bananowy
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Banany, mąka pszenna i orzechy włoskie - te trzy składniki nadają temu keksowi bananowemu niepowtarzalny smak. W połączeniu z jajkiem i masłem tworzą pyszną, wilgotną teksturę, która rozpływa się w ustach. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i stworzenie aromatycznego wypieku, który zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Orzechy włoskie - 20 g (1 garść)
- Banan - 400 g (4 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z pozostałymi suchymi produktami.
- Dodaj jajko i masło.
- Ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany.
- Na samym końcu dodaj posiekane orzechy włoskie.
- Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, postaw na domowe wypieki i przygotuj keks bananowy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk