Keks
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Masło, jajka, cukier i mąka pszenna - to baza naszego keksu. Do tego dodajemy suszone śliwki, kolorowe owoce kandyzowane i chrupiące pistacje. Całość nasączamy aromatycznym rumem, żeby ciasto było jeszcze bardziej wyjątkowe. Wszystko razem tworzy pyszną mieszankę, która zasmakuje każdemu łasuchowi.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 250 g
- Mleko 2% - 60 ml
- Śliwki suszone - 50 g
- Cukier - 200 g
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Pistacje - 60 g
- Rum - 50 ml
- Owoce kandyzowane - 100 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Masło zmiksuj z cukrem na kremową masę.
- Dodawaj do masła po jednym jajku, cały czas miksując. Od czasu do czasu zatrzymaj mikser i łyżką odczep masło od dna i ścianek.
- Dodaj mleko i połowę mąki i zmiksuj.
- Następnie dodaj rum i resztę mąki.
- Orzechy posiekaj i wymieszaj z kandyzowanymi owocami oraz łyżką mąki.
- Rozgrzej piekarnik do 170 C.
- Wsyp owoce i orzechy do ciasta i wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej ciasto
- Piecz w 170 C, przez około 70 minut.
Komentarz dietetyka
Keks jest dosyć kalorycznym ciastem o wysokim indeksie glikemicznym. Możesz go trochę obniżyć zamieniając cukier na słodzik, a część białej mąki na pełnoziarnistą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny