Kebab ormiański

Opublikowano: 22.09.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula i bułka tarta. Te trzy składniki to podstawa pysznego Kebabu ormiańskiego. W prosty sposób przygotujesz aromatyczne danie, które zachwyci smakiem. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi - bez zbędnych dodatków, pełne smaku i tradycji.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Bułka tarta - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek mielony, garam masala
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do miski i dodaj bułkę tartą.
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.
- Mięso przypraw: 1 łyżeczką majeranku i cząbru, 1/3 łyżeczki kminku i 1 łyżeczką garam masala. Całość dokładnie wymieszaj.
- Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną.
- Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
- Gotowe mięso możesz podawać w picie lub tortilli z ulubionymi warzywami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinny gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny