Kawa z kardamonem

Opublikowano: 07.05.2025 r.
Kawa w proszku, kardamon i mleko - oto składniki, które tworzą wyjątkową kawę z kardamonem. Dodaj odrobinę egzotyki do porannego rytuału! Kardamon nadaje nie tylko wyjątkowy smak, ale i aromatyczne nuty, które idealnie komponują się z mlekiem i kawą. To prosty przepis na aromatyczny napój, który zadowoli nawet największych kawoszy!
Składniki dla 2 porcji:
- Kawa w proszku (mielone ziarna) - 20 g (2 łyżki)
- Kardamon - 1 g
- Mleko 2% - 50 ml
Liczba porcji: 2
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Rozgnieć kilka ziaren kardamonu lekko w moździerzu.
- Zmiel świeżo kawę według preferowanej metody parzenia.
- Dodaj rozgniecione ziarna kardamonu do kawy.
- Parz kawę z kardamonem według wybranej metody i zgodnie z zaleceniami dla danej metody parzenia.
- Gdy kawa z kardamonem jest gotowa, przecedź ją przez sitko lub filtrowy papier, aby usunąć ziarna kardamonu.
- Możesz dodać cukier i mleko.
Komentarz dietetyka
Do kawy możesz dodać również cynamon, który doda aromat.
~ Oliwia Gawron, dietetyk