Kawa po wietnamsku

Opublikowano: 01.06.2025 r.
Kawa w proszku i mleko skondensowane to dwa kluczowe składniki kawy po wietnamsku. Wyobraź sobie mocno aromatyczną kawę, która w połączeniu ze słodkim, kremowym mlekiem skondensowanym tworzy prawdziwie niebiański napój. Chcesz poczuć się jak w kafejce w Hanoi? Sprawdź przepis na to cudo!
Składniki dla 1 porcji:
- Kawa w proszku (mielone ziarna) - 15 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 45 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- zaparzacz wietnamski phin
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Na dno szklanki wlej słodzone mleko skondensowane.
- Do zaparzacza wsyp kawę na 1/3 wysokości dokładnie ją ugniatając. Zostaw ugniatacz w środku.
- Na początku wlej około 50 ml wrzątku, przykryj wieczkiem i odczekaj chwilę, aż kawa napęcznieje.
- Następnie uzupełnij wodę po sam brzeg i odstaw, by kawa przefiltrowała się do naczynia z mlekiem.
Komentarz dietetyka
Pita w rozsądnych ilościach kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu, a nawet bólu mięśni
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk