Kawa karmelowa

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Kawa w proszku, śmietanka kremowa i mleko 3,2% – to zestaw, który pozwoli Ci przygotować pyszną kawę karmelową. Dodatek kilku łyżek cukru sprawia, że napój jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Idealny sposób na poprawę nastroju z rana lub na popołudniowy relaks.
Składniki dla 2 porcji:
- Kawa w proszku (mielone ziarna) - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 30 g
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- czajnik, kubki
Przepis krok po kroku
- Na patelnię wsyp cukier i podgrzej, aż zrobi się brązowy.
- Zdejmij z ognia i wlej na patelnię śmietankę.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Zaparz kawę w 500 ml wody.
- Szklankę od środka polej syropem karmelowym.
- Wlej kawę do szklanki.
- Mleko podgrzej i spień.
- Wlej mleko do kawy.
- Posyp wierzch przyprawą korzenną do piernika.
Komentarz dietetyka
Kawa karmelowa to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Kawowy napój może zastąpić deser dla osób będących na diecie redukcyjnej. Kawa przygotowana z dodatkiem słodzika ma mniejszą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny