Katsudon
Opublikowano: 12.05.2022 r.
Schab wieprzowy, panierka panko i jajka – to one tworzą podstawę prawdziwego japońskiego katsudon. Dodaj do tego chrupiący, złocisty kotlet wieprzowy i miękką cebulę, a całość podawaj na gorącym ryżu jaśminowym. Prostota i pełnia smaku w jednym daniu!
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Panierka panko - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Cebula - 200 g (1 duże sztuka)
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Ryż jaśminowy - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, sos sojowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp sól.
- Gotuj przez 20 minut do miękkości.
- Schab pokrój w plastry.
- Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
- Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej.
- Do miski wbij jajko, roztrzep widelcem.
- Obtocz kotlety w jajku i panierce panko.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Smaż kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, aż będą rumiane.
- Pokrój pieczarki w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz pieczarki.
- Jajka wbij do miski i ubij.
- Wlej sos sojowy na patelnię.
- Połóż na środek kotlet i wlej jajka.
- Smaż, aż jajka się zetną.
- Posiekaj szczypior.
- Kotlet podawaj na ryżu z dodatkiem szczypiorku.
Komentarz dietetyka
Katsudon to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera on także sporą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny